Почина милиардерът Дейвид Рокфелер

Американският милиардер Дейвид Рокфелер почина днес в САЩ на 101-годишна възраст. Новината бе съобщена от „Ню Йорк Таймс“.

Рокфелер е починал в съня си у дома в Ню Йорк, след прекаран сърдечен арест, уточняват от фондация „Рокфелер“.

David_Rockefeller_-_NARA_-_195929_(cropped)Бизнесменът, чието състояние се определя на близо 3 млрд. долара, управляваше Chase Bank в продължение на 35 години, като се оттегли от бизнеса си през 1981 година.

В изявлението на фондация „Рокфелер“ милиардерът е описан като „една от най-влиятелните фигури в американската история, филантроп, финансист“ и като „най-великия международен бизнес държавник“.

Животът на Дейвид Рокфелер започва в Мидтаун Манхатън, Ню Йорк, където днес е Музеят на модерното изкуство, съосновател на който е майка му Аби Олдрич Рокфелер. Когато наследникът се появява на бял свят на 12 юни 1915 г. на това място се намира най-голямата частна резиденция в Ню Йорк.

21ROCKEFELLER1-blog427Петимата му братя и сестри са починали отдавна, а преди време милиардерът погреба едно от собствените си деца след самолетна катастрофа.

Рокфелер даряваше всяка година милиони на Харвардския университет, който е завършил, на Музея на модерното изкуство и за редица други каузи. Той е сред милиардерите, положили Клетва за дарение – инициатива, подета от Уорън Бъфет и Бил Гейтс за даряване на минимум 50 процента от състоянието за филантропия.

rockefeller_01Дейвид Рокфелер е единственият член на фамилията Рокфелер, който е публикувал автобиография.

Когато книгата му излиза през 2002 г., милиардерът споделя за „Ню Йорк таймс“, че „просто му се е случило да води по-скоро интересен живот и че описаното в нея може да се стори интересно на собствените му деца и близки“.

В друго свое интервю за сп. „Форбс“ Дейвид Рокфелер казва, че никога не е приемал богатството си даденост: „Имах чудесен живот. Убеден съм, че материалните блага могат да направят живота такъв. Но когато човек няма добри приятели и близки, които да ги е грижа за него, животът става празен и тъжен и материалните блага престават да бъдат важни“.

- реклама -