Цветан Тодоров

Почина литературният теоретик и философ Цветан Тодоров

Българският философ Цветан Тодоров е починал в Париж. Той бе смятан и за един от най-големите съвременни литературни теоретици.

Неговите философски рефлексии за самоопределянето са от голямо значение за антропологията и социологията. Въпросът за собствената и чуждата културна идентичност е една от важните теми в дебатите на съвременната антропология. Книгите на Цветан Тодоров, писани на френски, се превеждат в България след 1984 г.

Философът живее във Франция от 60-те години на миналия век

Цветан Тодоров се смята за един от най-важните интелектуалци на съвремието ни.
Изнасял е лекции в университетите „Йейл“ и „Харвард“. Сред най-важните му книги са „Недовършената градина“, „Поетика на прозата“, „Памет за злото, изкушение за доброто“, „Живот с другите“. На български са преведени и „Завладяването на Америка. Въпросът за Другия“, „Страхът от варварите“.
Tzvetan Todorov during the presentation of his book Individual's Praise

 

Цветан Тодоров е роден на 1 март 1939 в София. Негов баща е библиографът Тодор Боров, а дядо по майчина линия — общественикът Иван Пеев-Плачков. Завършва гимназия в България и учи български език и литература в Софийския държавен университет.

През 1963 г. като стипендиант заминава за Париж. През 1966 г. защитава докторска дисертация на тема „Литература и означаване“ под ръководството на Ролан Барт. Защитава тезата, че поетиката — това са специфичните езикови условия на създаване и означаване на художествения текст.

Todorov during an interview with Spanish news agency EFE

От 1987 г. ръководи Центъра за изследване на изкуствата и езиците към Френския национален център за научни изследвания, където работи от 1968 г. Съпруг е на писателката Нанси Хюстън, с която има две деца. Развежда се с нея след 35 години брак.

- реклама -