Почина легендата на Рейнджърс и Шотландия Уолтър Смит

Бившият мениджър на Рейнджърс, Евертън и Шотландия Уолтър Смит е починал на 73-годишна възраст. Смит е легенда на „Айброкс“, като в двата си престоя в Рейнджърс спечели общо 21 трофея. Повече от него е спечелил само Бил Стрът.

Той има седем титли през 90-те, като Рейнджърс общо взе девет поредни титли тогава. Уолтър Смит се завърна в клуба от Глазгоу през 2007-а и спечели още три титли. А през 2008-а класира Рейнджърс и на финал за Купата на УЕФА. Между двата периода на „Айброкс“ той беше четири години начело на Евертън и води националния тим на Шотландия.

Смъртта му дойде в годината, в която Рейнджърс спечели последната си титла от последния му сезон начело – през 2011-а. „Невъзможно е да се каже с думи какво представлява той за всеки от нас. Той е еманация на всичко, което представлява Рейнджърс. През уикенда говорих с него и макар че се се бореше със заболяване, ми даде адекватен съвет. Знам, че поддържаше контакт и с други хора в клуба, включително със Стивън Джерард. Той ще липсва на всеки от нас. Той беше приятел, лидер, посланик. Истинска легенда“, заяви президентът на клуба Дъглас Парк.

Като защитник Уолтър Смит има над 200 мача за Дънди Юнайтед. Там започва и треньорската си кариера само на 29 години. Причината е, че травма в кръста му пречи да играе активно. Негов мениджър тогава е Джим Маклелан, който почина преди десет месеца.

На световното първенство през 1986 Смит е асистент на Сър Алекс Фъргюсън. Двамата се събраха отново през 2004-а в Манчестър Юнайтед.

- реклама -