Симеон Варчев

Почина баскетболната легенда Симеон Варчев

Симеон Варчев, едно от най-големите имена в българския баскетбол, е починал на 77-годишна възраст. Това съобщиха неговите близки.

Той е считан за един от най-успешните в играта в България. Варчев играе баскетбол в родния си Разград, ВИФ, Миньор Перник и Ямбол. Шампион е на България при кадетите. Като треньор води Лъсков, Балкан, Академик Варна и Черно море. Има три титли като треньор – през 1985-а, 1998-а и 1999-а. Освен това още девет пъти класира отборите си в Топ 3. Взима и три пъти купата на България – между 1998-а и 2000-а. Начело на националния отбр на България печели осмо място на европейското първенство през 1991 г.

Симеон Варчев е считан за откривател на Георги Глушков, Тодор Стойков и близнаците Калоян и Деян Иванови.

Варчев е третият голям треньор, който си отива само за последните 24 часа. По-рано днес се разбра за кончината на големия футболист и треньор Никола Спасов. Той почина след усложнения от КОВИД-19. ЦСКА съобщи, че заради същата причина си е отишъл и Симеон Ценев. Ценев беше треньор на отбора по джудо, самбо и сумо в ЦСКА повече от 30 години. Той донесъл на България стотици медали от световни и европейски първенства, както и единствения ни медал за страната ни от Олимпийските игри в Атина – на Георги Георгиев. Ценев беше и треньор на националния отбор на България между 1998-а и 2003-а.

- реклама -