Мишел Пиколи

Почина легендата на френското кино Мишел Пиколи

На 94 години си отиде една от най-ярките звезди на френското кино Мишел Пиколи.

Тъжната вест съобщават негови близки.

Той почина „в прегръдките на съпругата си Людивин и децата си Индор и Мисиа след инсулт“, обяви семейството пред AФП.

Пиколи участва в поредица от класики, които предефинираха световното кино, от „Belle de Jour“ на Луис Бунюел и „Дискретният чар на буржоазията“ до типично запомнящ се завой срещу Брижит Бардо в „Опит“ през 1963 г. на Жан-Люк Годар.

Майсторски изпълнител с нечестиво злонамерена острота, той успя да изрисува изключително плодотворна кариера, както като икона на арт къща, така и вид френски Кари Грант.

Подобно на Грант и други холивудски многостранно развити звезди като Дмими Стюарт и Гари Купър, Пиколи успя да се адаптира към почти всякакъв вид материали, без да променя основния си персонаж на екрана.

С хитра усмивка той скачаше лесно от съблазнител до ченге , от гангстер до папа, с предразположение през 70-те и 80-те години за двусмислени и цинични роли.

Въпреки осезаемото си присъствие Пиколи никога не е печелил френски Оскар – Сезар – въпреки че е номиниран четири пъти, включително за „Милу през май“ на Луи Мал и „Красивата драка“ на Жак Ривет през 1991г.

Той обаче спечели наградата за най-добър актьор на филмовия фестивал в Кан през 1980 г. за това, че изигра измъчен италиански съдия в „Скок в празното“ на Марко Белокио.

Един от най-известните му филми извън Франция е „Голямото плюскане“ от 1973 г. на Марко Ферери.

Той каза, че тайната на неговия занаят е прикриване на собствената му личност.

„Не залагам на едно действие … изплъзвам се зад героите си. За да бъдеш актьор, трябва да си гъвкав“, каза Пиколи

- реклама -