Илия Чубриков

Почина легендата на автомобилния ни спорт Илия Чубриков

На 85 години в събота е починал един от най-великите в историята на българския спорт Илия Чубриков.

Той е един от само трима родни пилоти, които са печелили рали „България“ в неговата история. Другите са Димитър Илиев и Крум Дончев.

Илия Чубриков е роден на 8 януари 1935 година в град Габрово. Със спорт започва да се занимава още в началното училище, първоначално със ски-спорт, а по-късно и с мотоциклетизъм.

През 1956 година участва в състезание, проведено в баварския град Гармиш-Партенкирхен, където се класира на първо място.

През 1967 г. Илия и неговият навигатор Кольо Чубриков стартират в известното в миналото рали „Трансбалкания“, което се провежда на територията на три държави – България, Югославия и Румъния, със състезателен автомобил „Булгар Рено 8“, с обем на двигателя 1150 кубически сантеметра, като екипажът печели победа в своя клас.

Печели Рали „Златни пясъци“ (сега рали „България“) с хитовия по това време автомобил „Рено Алпин 1600“, през 1971 година.

През 1983 година става част от популярния тим на цигарения концерн „Ротманс“, за който пилотира автомобил „Рено 5 Турбо“. С новия си автомобил се класира на 3-то място на рали „Златни Пясъци“, побеждава в рали „Хеброс“ и рали „Гюнайдън“ (Турция). Благодарение на доброто си представяне през годината, Чубриков завършва на пето място в европейския шампионат.

Приключва своята кариера на състезател през 1990 година.

Заради Илия Чубриков у нас идва концерна „Рено“ и започваме да произвеждаме автомобили в Пловдив.

По-рано през годината заради 85-ия му юбилей правителството предложи великия българин за орден „Стара планина“. Президентът Румен Радев обаче го отряза и това предизвика сериозен гняв в автомобилните среди.

- реклама -