Почина легендата Мохамед Али

Легендарният боксьор Мохамед Али почина в болница във Финикс на 74-годишна възраст, съобщи семейството му. Така света загуби един от най-емблематичните” си атлети, самоопределял се съвсем резонно, като „най-великия за всички времена“ на ринга.

Мохамед Али

Той беше приет преди два дни в лечебното заведение заради сериозен дихателен проблем, а непотвърдени информации определяха състоянието му като много тежко.

Касиус Клей се ражда на 17 януари 1942-а в Луивил, щата Кентъки. Приема името Мохамед Али заедно с исляма, малко след като печели първата си световна титла в тежка категория през 1964-а. Тогава, едва на 22 години, той побеждава Сони Листън.

Три години по-късно Али е лишен от пояса си заради нежеланието да се яви пред наборна комисия и да се бие във войната във Виетнам. „Никой от Виетконг никога не ме е наричал негър“, е емблематична фраза на Али от това време.

Мохамед Али

През 70-те прави единствено по рода си завръщане на ринга, печелейки световната титла още два пъти – през 1974-а и 1978-а. Отказва се от бокса през 1981-а, а три години по-късно е диагностициран с Паркинсон. Някои свързват непосредственото развиване на Паркинсон с големия брой удари в главата, понесени от Али в рамките на кариерата му. Той е един от най-разпознаваемите борци за правата на афроамериканците в САЩ.

Опелото и погребението на легендарния боксьор, ще бъде извършено в родния му град Луисвил, щата Кентъки, съобщи телевизия Ен Би Си.

- реклама -