Джон Мадън
Снимка: twitter.com/NFL

Почина легендата на НФЛ Джон Мадън

Легендарният треньор и коментатор от НФЛ Джон Мадън е починал на 85-годишна възраст. Това обяви официално НФЛ, макар да не посочи причина за смъртта. Според лигата по американски футбол смъртта му е била „неочаквана“.

Мадън изведе Оукланд Райдърс до първия им успех в Супербоул през 1977-а г. След като се пенсионира от треньорството той стана популярен коментатор. И още по-популярно лице на Madden NFL Football – една от най-успешните компютърни игри въобще в историята. Тя всъщност е толкова популярна и добра, че някои треньори и играчи я използват, за да учат тактически упражнения.

„Никой не обичаше футбола повече от Треньора. Никога няма да има друг като Джон Мадън. ние винаги ще му бъдем задължени – за това, което направи за футбола и за това, което е НФЛ днес“, заяви комисионерът на НФЛ Роджър Гуудел.

Мадън беше начело на Оукланд от 1969 до 1978. Когато спечели Супербоул отборът му до направи с 13 победи и 1 загуба в редовния сезон. Освен това той има най-високият процент победи от всички треньори в НФЛ с над 100 мача.

Любопитно е, че той се пенсионира едва на 42 години, след което коментира още три десетилетия. Известен с непретенциозния си стил, той пътуваше за мачовете в собствен бус. Причината – клаустрофобия и страх от летене.  Той има 16 награди „Еми“ и е коментирал 11 издания на Супербоул между 1979-а и 2006-а.

- реклама -