Чиро Блажевич
Снимка: jutarnji.hr

Почина легендата Чиро Блажевич

Легендарният треньор Мирослав Чиро Блажевич е починал в Загреб след дълго и тежко боледуване. Той е починал на 88 годишна възраст. „Треньорът на всички треньори“, както го наричаха в Хърватия, беше начело на националния тим при постигането на един от най-големите успехи във футбола в страната – третото място на Мондиал 1998.

Чиро Блажевич игра футбол до 31-ата си година. Той минава през Динамо, Локомотив, Сараево, Риека и швейцарския Сион. След това остава в Швейцария, където започва треньоската си кариера. През 1979-ата се връща в Риека, а година по-късно поема и Динамо. През 1982 г. става и шампион на Югославия – нещо, което Динамо не е правил от 24 години. „Това, което постигнахме във Франция, беше велико. Но титлата през 1982-а е най-големият ми успех„, каза Блажевич преди шест години. С Динамо той печели и купата, а след това напуска. После работи в Грасхопър, ПАОК и Прищина. Връща се пак в Динамо, откъдето отива в Нант, за да се прибере пак в Загреб.

През 1994 г. започва като национален селекционер. Има общо 72 мача начело на Хърватия с 33 победи, 24 равенства и 15 загуби. Бил е още селекционер на Иран и Босна и Херцеговина, но без същия успех.

Работи още в Осиек, Мура, Вартекс, Хайдук Сплит, Нюшател Ксамакс, Шанхай Шенхуа, Мес Керман, Свобода Тузла и Задар. Точно там преди осем години Чиро Блажевич спря с треньорството.

- реклама -