Почина легендарният треньор Георги Димитров

На 74-годишна възраст е починал един от най-великите треньори в историята на българската лека атлетика – Георги Димитров. Това съобщава alexander-vangelov.com.

Георги Димитров е роден в Бойчиновци, Монтанско през 1948 г. Още като юноша той показва перспективни резултати в хвърлянето на копие, но заради травма в ръката е принуден да се откаже от активна дейност.

Георги Димитров
Снимка: alexander-vangelov.com

Така едва на 22 години той започва треньорска дейност. Първата му изявена състезателка е собствената му съпруга Валентина Стоименова-Димитрова. Тя е многократна шампионка и рекордьорка на седмобой, като има седмо място на олимпийски игри и пето на световно първенство.

Най-големите си успехи обаче има в дисциплината 100 м с препятствия. От първия до последния ден на спортната си кариера (1972 – 1995) при Димитров тренира олимпийската шампионка и световна рекордьорка на 100 м преп. и 60 м преп. в зала Йорданка Донкова. При него тренира още една световна рекордьорка и световна шампионка на 100 м преп. – Гинка Загорчева.

Неговите атлетки са спечелили 21 медала от олимпиади, световни първенства и европейски първенства на открито и в зала.

Георги Димитров тренира още:

спринтьорката Анелия Нунева (шеста на олимпийските игри в Барселона на 100 м)
рекордьорката на 400 м Даниела Георгиева (бронзов медал от световно първенство 1995)
Ваня Стамболова (европейска шампионка 2006 на 400 м, вицевропейска шампионка в зала 2006)
Венелина Венева (скок височина), Петя Страшилова, Цветелина Кирилова, Теодора Коларова (800 м), Христина Георгиева и Соня Радичева (копие), Атанаска Ангелова (диск).

- реклама -