Ленард Коен

Почина легендарният поет и музикант Ленард Коен

Канадският поет, писател, автор и изпълнител на песни Ленард Коен почина на 83-годишна възраст, предаде АФП.

„С голяма тъга съобщаваме, че си отиде легендарния поет, композитор и артист Ленард Коен. Загубихме един от най-ценните и продуктивни визионери в света на музиката“, се казва в съобщение на страницата на Коен във Фейсбук.

Смъртта му бе потвърдена от звукозаписната компания Sony Music Canada и от членове на семейството му.

Коен е починал в Лос Анджелис, където ще се състои и сбогуването с него. Датата ще бъде обявена по-късно.

Ленард Коен е роден през 1934 г. в Уестмаунт до Монреал в англоезично еврейско семейство. Публикува първата си стихосбирка през 1956 г., а първия си роман – през 1963 г.

Ранните песни на Ленард Коен, много от които са включени в албума от 1967 г. „Songs of Leonard Cohen“, са силно повлияни от централноевропейската народна музика. През 70-те години музиката му включва повече елементи на поп, кабаретна музика и уърлд мюзик. През 80-те години високият му баритонов глас постепенно се измества към по-ниските регистри (бас баритон и бас), като песните му често са акомпанирани от синтезатори и женски беквокали.

Музиката на Коен оказва силно влияние върху други автори на песни. Записани са стотици варианти на негови произведения.

Ленърд Коен

Канада и светът почитат Ленард Коен

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо описа Коен като „забележителен жител на Монреал”. „Ленард, ничия друга поезия и музика не звучаха и не въздействаха като твоите. Ще ни липсваш”. Това каза Трюдо, чиито баща Пиер Трюдо беше близък приятел на Коен.

Кметът на Монреал Денис Кодър нареди знамената да бъдат наполовина спуснати в памет на Коен. В Туитър Кодър написа, че си е отишъл „един от най-великите посланици на Канада и нейна емблематична фигура”.

Десетки почитатели се събраха спонтанно със запалени свещи и цветя около дома на Коен в Монреал.

Звукозаписната академия, която през 2010 година удостои Коен с „Грами” за цялостен принос, го почете като „един от най-дълбоко уважаваните поп поети и отправна точка за много текстописци.

Ленърд Коен

Силви Симънс, която е биограф на Коен, написа във Фейсбук: „Той почина след като създаде шедьовър. Последният му албум „You Want It Darker“ е един от най-богатите, дълбоки и красиви албуми в творчеството на богат, дълбок и красив автор”. „Толкова много разкази за музиканти имат тъжен край, но не и този за Ленард. Той беше готов, не се поколеба, когато вече беше приключил желаното. Познаваше тъмнината, гледаше право в очите й и дори намираше забавната страна на всичко това”.

Симънс цитира думите на Коен, че „светът е пълен с конфликти и неща, които няма как да бъдат примирени, но има и моменти, когато можеш да обгърнеш цялата тази бъркотия”.

Британката Джоан Роулинг написа, че „всяко нещо накрая се пропуква. Но само така светлината може на проникне”.

Мениджърът на Коен Робърт Кори изтъква: ”Ненадминат в своето творчество, прозрения и рязка откровеност, Ленард Коен беше истински мечтател”.

Самият Коен признава „винаги съм обичал рока. Спомням си първия път, когато чух Пресли, колко удовлетворен и благодарен се почувствах, че всичко онова, което беше вътре в нас и в него от толкова дълго, накрая получи специфичен израз”.

В последните години от живота си Коен се улича по дзен будизма и живее уединено в манастир в Калифорния, където го наричат Мълчаливия.

- реклама -