Кей Си Джоунс, Бостън Селтикс

Легенда на Бостън Селтикс почина на 88 години

Олимпийският шампион, а също така и 12-кратен шампион на НБА, Кей Си Джоунс е починал на 88 години. Това съобщиха от бившия му клуб Бостън Селтикс.

Джоунс е члез на баскетболната Зала на славата от 1989-а. Той има десет титли като играч, две като треньор и две като помощник треньор. „Семейството на Селтикс скърби за загубата на 12-кратния шампион на НБА, двукратен шампион на НСАА, олипийският шампион и член на „Залата на славата“ Кей Си Джоунс“, се казва в изявление.

Джоунс играе колежански баскетбол в Университета в Сан Франциско. Там той печели националните титли през 1955-а и 1956-а. През 1956-а взима и олимпийската титла заедно с бъдещия си съотборник в Бостън Бил Ръсел. Заедно двамата спечелиха осем последователни титли от 1959 до 1966 за Селтикс. Клубът извади от употреба номера му – 25, от игра през 1967. Единствено съотборниците му Ръсел и Сам Джоунс имат повече титли като играчи от него.

Един от седемте с тройна корона

Кей Си Джоунс е един от седемте играчи с тройна корона – титли от НБА и НСАА, плюс олимпийско злато. Другите са Ръсел, Майкъл Джордан, Меджик Джонсън, Куин Бъкнър, Джери Лукас и Клайд Лъвлет. Джоунс бе асистент в шампиона на НБА от 1972 година Ел Ей Лейкърс и бе треньор на Вашингтон Булетс за три сезона. През 1978-а се присъедини към треньорския щаб на Селтикс и беше помощник треньор, когато тимът стана шампион през 1981.

Две години по-късно той стана треньор на келтите и ги изведе до титлите през 1984-а и 1986-а. Бостън стигна и до финалите през 1985-а и 1987-а. „Кей Си демонстрира, че може да бъде яростен съперник на паркета и истински джентълмен във всеки аспект на думата. Той направи своите съотборници по-добри и извлече максимума от играчите, когато бе треньор“, се добавя в изявлението на Бостън.

- реклама -