Микис Теодоракис

Почина композиторът на „Зорба Гръкът“ – Микис Теодоракис

Прочутият гръцки композитор Микис Теодоракис е починал на 96-годишна възраст.

Тома съобщи електронното издание на в. „Катимерини“.

Композиторът на „Зорба Гръкът“ получи международно признание и вдъхновяваше милиони почитатели в родината си със своята работа, както и с неподчинението си по време на военната диктатура в Гърция (от 1967 до 1974 г.).

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу: „Микис Теодоракис, за когото скърбим днес, беше творец с общогръцко, но и с общочовешко значение и влияние. Той беше безценен капитал в областта на музикалната ни култура“.

„Днес изгубихме част от душата на Гърция. Микис Теодоракис. Микис учителят, интелектуалецът, радикалът, нашият Микис си отиде“, заяви министърът Лина Мендони.

През 1964 г. Теодоракис за първи път става член на гръцкия парламент с Единната демократическа лява партия (ЕДА).

По време на Втората световна война участва в съпротивителното движение, залавян е и подлаган на разпит от фашистите. В периода на гражданската война (1946 – 1949) е заточен на остров Икария, а след това и в концлагер.

През 1950 г. завършва Атинската консерватория, а от 1954 до 1959 г. учи в Парижката консерватория. Докато живее в Париж, твори усилено. От този период са множество прелюдии, сонати, симфонии и 3 балета. През 1959 г. се завръща в Гърция, но поради политическата си дейност музиката му е забранена, изпратен е в затвор, където лежи 6 месеца, а през 1969 отново попада в концлагер.

След застъпването за него на известни личности по света той напуска Гърция и отново живее в Париж до падането на военната хунта през 1974 г., когато се завръща окончателно в Гърция. През 1980-те и 1990-те е избран като депутат два пъти с Гръцката комунистическа партия (ККЕ) и два пъти с „Нова демокрация“, дори става министър без портфейл в правителството на Константинос Мицотакис.

- реклама -