Почина известният съветски дисидент и писател Владимир Буковски

На 76 г. почина известният съветски дисидент и писател Владимир Буковски. През последните години той живееше в Кеймбридж, Великобритания.

Буковски беше сред най-известните членове на дисидентското движение в бившия Съветски съюз. Поради дейността си през 1972 г. бе осъден на 2 г. затвор и 5 г. изгнание. От 1976 г. живееше във Великобритания.

През последните години здравословното състояние на Буковски беше влошено. Той е починал от сърдечен арест в болница в Кеймбридж в неделя вечер, съобщи „Bukovsky Center“, американска доброволческа организация, свързана с дисидента.

Буковски прекара 12 години в съветски затвори, лагери за принудителен труд и психиатрични болници и беше един от първите, подробно описали използването на такива места от бившия Съветски съюз за наказание на политически затворници.

През 1976 г. Буковски е депортиран от СССР и разменен в Цюрих за Луис Корвалан, държан в затвора генерален секретар на Комунистическата партия на Чили. След това той се установява във Великобритания.

- реклама -