Кушлева

Почина известна журналистка – преподавател в Софийския университет

Почина известната журналистка международничка, латиноамериканистка и дългогодишна преподавателка във Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ „Св. Кл. Охридски” проф. д-р Пенка Караиванова

Това съобщиха от Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Съюза на българските журналисти. Ето какво написаха от учебното заведение:

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 24 февруари 2018 г. ни напусна проф. д-р Пенка Караиванова. Опелото ще се отслужи на 28 февруари 2018 г. в 12.00 часа в храм „Възнесение Господне“, бул. „Ситняково“.

Проф. д-р Пенка Караиванова е журналист по международни отношения, дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация и в други факултети на Софийския университет. Родена е на 16 август 1931 г. в село Александрово, Ловешко, в учителско семейство.

Завършва основно образование в родното си място, след което продължава да учи в Американския колеж в гр. Ловеч до закриването на чуждите училища в България

През 1955 г. завършва специалност „Журналистика” в Софийския университет и започва работа във вестник „Народна младеж”, където прекарва студентския си стаж.

Първо работи като окръжен кореспондент в Шумен, после в отделите „Учащи”, „Работническа младеж” и „Външна политика”. „Международни отношения” се превръща в нейна трайна специалност и по-късно в дисциплина за научни изследвания, с която продължава да се занимава цял живот. Продължава професионалната си кариера в сп. „Ново време” като завеждащ международния отдел и член на редколегията и едновременно с това е съвместител в Института по международни отношения. По време на ректорския мандат на проф. Николай Генчев проф. Караиванова постъпва в Софийския университет като преподавател по международни отношения.

Защитава две дисертации: с първата става кандидат на науките и старши научен сътрудник втора степен, а с втората – доктор на науките и старши научен сътрудник първа степен. Проф. д-р Пенка Караиванова активно сътрудничи с публикации на международна тематика на вестници, списания, в Националното радио и Националната телевизия. Автор е на дванадесет книги с пътеписи от пътувания в САЩ, Англия и редица латиноамерикански държави, между които Бразилия, Аржентина, Венецуела, Боливия, Колумбия и Чили.

Автор е на редица монографии, резултат от научни изследвания като „Златният мираж”, (1970), „Около планетата Албион”, (1971), „САЩ – парализа на оптимизма” (1978), „Кой изтърва Патагония” (1981), „Американизъм и антиамериканизъм” (1988), „САЩ – външнополитически раздвоения: „Разведряване в идеологията и политиката на САЩ през седемдесетте години” (1980), „Идеологическият фактор в международните отношения”, (1986), „С последната каравела”(1987) и др.

Академичната общност загуби уважаван колега и ерудиран преподавател. Поклон пред светлата й памет! От Съюза на българските журналисти също изказаха своите съболезнования. „СБЖ изказва съболезнования на семейството на изследователката, публицистката и преподавателката, вдигнала високо летвата на професионализма и етичността в българската журналистика. Поклон! Агенция БЛИЦ изказва съболезнования на близките и роднините на проф. Караиванова.

- реклама -