Почина художничката Дора Бонева, съпруга на Любомир Левчев

Голямата българска художничката Дора Бонева е починала, дни след като е навършила 85 години.

Твори в областта на пейзажа, композицията, натюрморта и портрета, рисувала е портрети на Дечко Узунов, Георги Димитров, Апостол Карамитев, Григор Вачков, Атанас Кръстев, Владимир Висоцки, Евгений Евтушенко. Стилът ѝ днес е определян като „експресивен реализъм“, преди 1989 г. е рисувала и соцреализъм.

„Смъртта й е голяма загуба за изкуството и още повече – за приятелите й. В живота нямаше кой да ги раздели с Любо Левчев, дано и на небето да са заедно“, казва нейния колега Вежди Рашидов.

Бонева е родена на 11 април 1936 г. в Габрово. През 1959 г. завършва специалност живопис във ВИИИ „Николай Павлович“, в класа на проф.Дечко Узунов. Твори в областта на пейзажа, композицията, натюрморта и портрета, рисувала е портрети на Дечко Узунов, Георги Димитров, Апостол Карамитев, Григор Вачков, Атанас Кръстев, Владимир Висоцки, Евгений Евтушенко.

Стилът й е определян като „експресивен реализъм“, а преди 1989 г. рисува соцреализъм.

Дора Бонева е дъщеря на цигуларя Иван Бонев, близък приятел на Петко Стайнов. Омъжва се за писателя Любомир Левчев и са заедно до смъртта му през септември 2019 г. Двамата имат две деца – поетът Владимир Левчев и художничката Марта Левчева.

- реклама -