Станислав Бояджиев
Снимка: БГНЕС

Почина големият баскетболен треньор Станислав Бояджиев

В нощта на един от най-светлите християнски празници – Великден, българският баскетбол загуби едно от големите си имена. След кратко тежко боледуване на 74-годишна възраст почина Станислав Бояджиев. Името му ще остане вечно в спомените и сърцата на феновете на играта. При това както с успехите му като състезател, така и с върховете му като треньор.

Славчо, както бе известен сред приятели и колеги, има добра кариера като баскетболист. Като играч пет пъти печели купата на България. Освен това с националния отбор играе на Олимпийските игри в Мексико през 1968 година.

Той стига обаче до много по-големи успехи като треньор. Още съвсем млад Станислав Бояджиев поема женския отбор на Левски Спартак и го води към едни от най-големите успехи на клубния баскетбол в 100-годишната история на играта в България. Начело на сините той е в основата на спечелването на Купата на европейските шампионки през 1984 г. Под негово ръководство тимът триумфира два пъти с купа Лиляна Ронкети – през 1978 и 1979 г. Освен това печели пет титли и шест купи на България.

След края на кариерата си той продължи да работи за развитието на българския баскетбол. За последно Станислав Бояджиев беше директор Женско направление към федерацията по баскетбол.

- реклама -