Никола Анастасов

Почина големият и обичан актьор Никола Анастасов

Големият актьор и майстор на сатирата Никола Анастасов почина на 84 години.

Никола Анастасов посрещна тази година 84-ия си рожден ден на сцената на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ въпреки здравословните си проблеми.

nikola_anastasov-500x310Анастасов играе в театрите във Враца (1955 – 1956) и Варна (1956 – 1957), както и в софийските Сатиричен театър, в театър Трудов фронт и в Малък градски театър зад канала.

Първата си значителна роля в Сатиричния театър играе през 1961 г. в комедията „Когато розите танцуват“ на Валери Петров. Участва също в „Римска баня“, „Сако от велур“, „Суматоха“.

Участва и във филми – „Пагоните на дявола“, „На всеки километър“, както и „Нако, Дако и Цако“ – първият цветен български телевизионен сериал. Участва още в „Неочаквана ваканция“ и „Астронавтите“.

Една от най-популярните му екранни превъплъщения е като Пейо в класическия филм на Зако Хеския – „Тримата от запаса“.

Незабравимо е изпълнението му и на Димитраки в популярната постановка „Криворазбраната цивилизация“ (1974) на Българската национална телевизия по класическата пиеса на Добри Войников.

https://www.youtube.com/watch?v=-LLtVn2OabM

В едно от последните си интервюта Анастасов казва : „Ако не играя, безсмислен е животът ми. Ще играя, докато полетя към небето с крилете на Икар“…и дойде време и той полетя.

Поклонението пред Никола Анастасов ще е в петък – 12 август, от 10 до 13 часа във фоайето на Сатиричния театър.

 

- реклама -