Почина Гилбърт Бейкър – създаделят на флага на гей обществото

На 65-годишна възраст почина артистът и активист Гилбърт Бейкър

През 70-те създава дизайна на „Знамето на свободата“ – символа на хомосексуалната общност. Преди това Бейкър рисува множество банери за шествията в защита на ЛГБТ-общността. Както и за протестите против войната, които се провеждат в Сан Франциско по време на хипи вълната в Щатите.

Бейкър е роден през 1951 година в Канзас. След военната си служба в началото на 70-те той се установява в Сан Франциско. Там се запознава с небезизвестния Харви Милк – американски политик и първият открит гей. По-късно Милк бива убит от свой колега заради сексуалната си ориентация. След 1994 година Бейкър се установява в Ню Йорк и остава там до сетния си дъх.

Флагове с изобразена дъга са използвани и в далеч по-ранни години, като символ на социална промяна и идентификация, като се смята, че Бейкър се е вдъхновил именно от тях. В първоначалната си версия, флагът на Бейкър се състои от осем цвята и се развява за първи път на гей парад през юни 1978 година, благодарение на 30 доброволци, които го ушиват заедно с него.

Всеки цвят в оригинала носи своята символика – розов (сексуалността), червен (живот), оранжев (здраве), жълт (слънчева светлина), зелен (природа), тюркоаз(магия), индиго (спокойствие) и виолетов (дух). След множество трансформации знамето в момента се състои от 6 линии – липсват розовия и тюркоазения нюанс.

- реклама -