Почина един от инициаторите на „Ледената кофа“

Патрик Куин, един от хората, които помогнаха за световната популярност на екстравагантната кампания за набиране на средства „Ледена кофа” /Ice Bucket Challenge/, почина на 37-годишна възраст.

Куин, нюйоркчанин, страдаше от нелечимо неврологично заболяване амиотрофична склероза ALS от 2013 г.

Той е починал в неделя сутринта, пишат негови поддръжници на официалната му страница във Фейсбук. „Той беше благословия за всички нас по толкова много начини“, се казва в съобщението.

Благотворителната кампания е събрала до момента 220 млн. долара за изследване на ALS.

Предизвикателството „Ледена кофа” не започна с Куин, но той и семейството му помогнаха да се превърне в глобален феномен в социалните медии през лятото на 2014 г.

За да се включат в предизвикателството, хората трябваше да изсипят кофа ледена вода над главите си и да публикуват видеоклипа в социалните медии, предизвиквайки другите да направят същото или да направят дарение за изследване на ALS. Често хората правеха и двете. Разнокалибрени знаменитости, сред които вече могат да се преброят десетки споменавани, известни и не съвсем, хора, се включиха по този начин в кампанията.

Предизвикателството привлече високопоставени личности като бившия президент Джордж Буш, Опра Уинфри, Лейди Гага, президентът Доналд Тръмп, Джъстин Бийбър и Бил Гейтс, които публично се заляха с ледена вода и дариха средства. Световноизвестният български тенисист Григор Димитров също стана дарител в кампанията.

- реклама -