Дикси Дьорнер

Почина Дикси Дьорнер – Беканбауер на Изтока

Най-голямата футболна легенда на ГДР Дикси Дьорнер е починал през нощта, съобщиха медиите в Германия. Ханс-Юрген Дьорнер е починал седмица преди да навърши 71 години след дълга борба със сериозно заболяване.

Дикси Дьорнер е считан за един от най-добрите футболисти в историята на ГДР. Той носи и прякора Бекенбауер на Изтока. С националния тим той има 100 мача и олимпийска титла през 1976 г.

„Нямаме думи, които могат да опишат загубата. Все още не можем да приемем факта, че той не е с нас. Смъртта му ни праща в зона, пълна само с тъга“, заяви президентът на Динамо Дрезден Холгер Шолце. Дьорнер игра в Динамо между 1967 и 1986-а. Той спечели с клуба пет титли и пет купи на ГДР. Освен това през 1977, 1984 и 1985 г. беше избран за футболист на годината в страната.

След Обединението на Германия Дикси Дьорнер стана младежки треньор във федерация. През 1996-а той влезе в историята като първият източногерманец, станал треньор на клуб от Бундеслигата, след като пое Вердер Бремен. В последно време той беше в надзорния съвет на Динамо Дрезден.

- реклама -