Почина членът на ВСС Евгени Диков, след внезапно влошаване с COVID-19

Почина членът на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Евгени Диков.Той беше бивш шеф на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор.

Според негови колеги се е заразил от COVID-19 преди повече от две седмици, но последните дни състоянието му се е влошило и е бил приет в болница.

Диков бе един от най-уважаваните магистрати в страната, с дълъг стаж в съдебната система. Той се ползваше с огромно уважение и авторитет след всички свои колеги както като професионалист, така и като човек.

През декември 2013 г. Евгени Диков беше избран за директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследванията. През 2017 г. следователите го избраха за член на Висшия съдебен съвет.  При избора си получи доверието на 296 от общо 444 свои колеги, които имаха право на глас. Във ВСС Евгени Диков ръководише Комисията за управление на собствеността.

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България изказват искрените си съболезнования на близките и приятелите на Евгени Диков по повод внезапната му кончина.

„Отиде си един доказан професионалист, добър и всеотдаен човек, отзивчив колега и искрен приятел. Евгени Диков отдаде живота си в служба на хората и правото им на справедливост.

В последните години той бе член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), но преди това почти цялата му кариера премина в редиците на прокуратурата. Четири години Евгени Диков бе и ръководител на Националната следствена служба.

За него да бъдеш магистрат бе не само професия и дълг, но и призвание.

Ние, колегите му, ще го запомним като благ човек, с впечатляваща култура, който не правеше компромиси с правото и винаги търсеше истината.“ пише в съболезнователния адрес от името на главния прокурор.

- реклама -