Евгений Бакърджиев

Почина бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев

Бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев е починал по-рано днес, съобщиха негови близки. Той е издъхнал в болница ИСУЛ.

Тази сутрин той е претърпял операция на корема в болницата. Иначе преди няколко месеца бившият политик изкара КОВИД-19, но се е възстановил.

Евгений Бакърджиев е едно от знаковите лица на Съюза на демократичните сили (СДС). Той беше вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството от май 1997 до 1999 г. в правителството на Иван Костов. Той е човекът, който събори мавзолея на Георги Димитров в центъра на София. Разрушаването започва на 21 август 1999 г., като първият взрив е извършен в 14:37 часа. По-късно са извършени още три големи взрива, след което разрушаването продължава с машини. Последните отломки са извозени в късния следобед на 27 август 1999 г.

Бакърджиев е роден на 10 февруари 1955 година в София. Завършва ВИАС и до 1991 г. работи като проектант в различни предприятия. След легализирането на политическата опозиция през 1989 година става член на БЗНС „Никола Петков“. През май 1995 година е избран за ръководител на СДС-София и есента за председател на Столичния общински съвет. Ръководи предизборните кампании на Стефан Софиянски за кмет на София през 1995 година, на Петър Стоянов за президент през 1996 година. Ръководи Националния щаб на протестите и Националната стачка на Обединените демократични сили (ОДС) за сваляне правителството на Жан Виденов и БСП от власт. Председател на предизборния щаб на ОДС за парламентарните избори през 1997 година. Избран е за народен представител в 38-о и 39-о Народно събрание. През 2001 г. застана начело на оглавявания от него Български демократичен съюз „Радикали“. Прави го, следкато е изключен от СДС.

- реклама -