Фидел Кастро

Почина бащата на кубинската революция Фидел Кастро

Легендарният кубински лидер Фидел Кастро е починал, съобщи AFP, като цитира неговия брат, който го наследи начело на властта през 2006 година.

Кастро издъхна на 90-годишна възраст. Смъртта е настъпила в петък вечерта, а Команданте е бил в дома си в столицата Хавана.

„Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер“, заяви в ефира на националната телевизия Раул Кастро, негов брат и президент на карибската държава.

По негова воля тленните му останки ще бъдат кремирани.

Революция и власт

Фидел Кастро бе начело на Куба от 1959-та година допреди 10 години, когато официално отстъпи властта на брат си.

Кастро и Че Гевара през 1952

Въпреки влошеното си здраве, Ел Команданте продължаваше да се среща със световните лидери, които посещаваха страната му в неформална обстановка. Негови снимки по спортни екипи с водачи на различни държави неспирно циркулираха из медиийното пространство.

Fidel Castro receives President of Vietnam

Заливът на прасетата и половин век без дипломация

През март тази година за пръв път от половин век насам в Куба пристигна американски държавник. Барак Обама бе на историческа визита в Хавана по покана на Раул Кастро, но така и не бе съобщено той да е разговарял и с по-големия му брат.

САЩ наложи над Куба икономическо ембарго през 1962-ра година, което не само че действа и до днес, но бе удължено неотдавна от самия Обама.

Cuban former President Fidel Castro dies at the age of 90Фидел Кастро е роден през 1926 година в град Бирам, като според официалните регистри е извънбрачно дете – баща му е богат плантатор, а майка му негова камериерка.
Завзема властта в Куба с революция през 1959-та. Две години по-късно САЩ по времето на Джон Кенеди правят опит да го свалят от власт чрез десант, в който участват кубински емигранти.
Конфликтът в Залива на прасетата завършва с тотален погром за американците, а Кенеди плаща 62 млн. долара на Куба за да откупи пленниците. Начело на операцията от кубинска страна е Че Гевара.
Веднага след това Кастро става съюзник на Съветския съюз и разрешава разполагането на съветски ракети в Куба, което поставя света на ръба на ядрена война. Куба играе ключова роля в последвалата Студена война.

Едно управление – цяла ера

Фидел Кастро е най-дълго управлявалия държавник в света, който не е монарх. По време на неговата власт в САЩ се сменят 10 президенти.

Завършва право в Хавана и работи като адвокат, но не за дълго. Привърженик на марксизма и социалното равенство, той повежда битка срещу управлението на Батиста, продължила почти десетилетие. Прекарва известно време в затвор заради революционната си дейност, след което заминава за Мексико.
Cuban former President Fidel Castro dies at the age of 90Връща се нелегално в Куба през 1956-та заедно с осемдесет свои последователи, сред които е и Че Гевара. Осемнадесет месеца Кастро води партизанската съпротива от базата в планината Сиера Маестра и организира кубинците на бунт.
След избухналото въстание триумфално влиза в Хавана на 8 януари 1959 г. и след един месец става министър-председател.
Кастро превръща Куба в социалистическа еднопартийна държава, като извършва големи промени в държавата от социално и икономическо естество. Създава програми, които изцяло повишават грамотността на нацията и повишават качеството на здравните грижи за почти всички кубинци. На 17 май 1959 г. се извършва национализация на промишлеността, банките и външната търговия. Започва се и аграрна реформа, която въвежда кооперативите като форма за владеене и обработка на земята.
Забранява се едрата поземлена собственост и владеенето на земя от чужденци.
ГАЛЕРИЯ
- реклама -