Чарли Уоътс, Роулинг Стоунс
Снимка: facebook.com/therollingstones

Почина барабанистът на Роулинг Стоунс Чарли Уотс

Барабанистът и основател на легендарните Роулинг Стоунс Чарли Уотс е починал на 80-годишна възраст. Това се казва в изявление на неговия лондонски агент Бърнард Дохърти.

„С огромна тъга съобщаваме, че обичаният Чарли Уотс почина. Той издъхна в мир в болница в Лондон, забиколен от семейството си,“ гласи изявлението.

По-рано този месец беше съобщено, че той ще пропусне турнето в САЩ, защото се възстановява от медицинска процедура. Не е известно дали двете неща са свързани. Иначе Уотс бе опериран от рак на гърлото през 2004 г.

Уотс има художествено образование, но свири на барабани от 14-годишна възраст. В клубове в Лондон той се запознава с Мик Джакър, Кийт Ричардс и Брайън Джоунс. Джаз музиката е основен източник на влияние в неговия стил. Точно поради това той е считан за един от най-великите и стилни барабанисти на всички времена.

Мик Джагър и Кийт Ричард основават Роулинг Стоунс и към тях през 1963 г. се присъединява Чарли Уотс. Той запазва десетилетия наред минималистичния комплект барабани, с който записва през 1964-а.

„Не обичам соло изпълненията на барабани. Харесвам някои типове, които ги правят, но като цяло предпочитам барабанисти, които свирят с бандата. Моята работа е да направя рокендрола звук, на който се танцува. Трябва да се извива и отскача“, цитира Уотс „Гардиън„.

В личния си живот барабанистът също е далеч от имиджа на рок звезда. Той се жени през 1964 г. за Шарли Ан Шепърд и остава с нея до смъртта си. В други отношения обаче и Чарли Уотс е рокзвезда – той имаше проблеми с алкохола, амфетамините и хероина. Според него обаче злоупотребите през 80-те години са „криза на средната възраст“.

„Знам, че станах различен човек през 1983-а и всичко свърши през 1986-а. Почти загубих съпругата си и всичко останало заради държанието си. Не бях супер пропаднал, не бях наркоман, но беше много трудно да спра наркотиците. Паднах по стълбите, докато взимах поредната бутилка вино. Тогава осъзнах колко съм прекалил и спрях всичко – пиене, пушене, наркотици, всичко. Спрях рязко“, разказа той пред „Обзървър“ през 2000-ата година.

- реклама -