Алвин Тофлър

Почина американският писател и футуролог Алвин Тофлър

Известният американски писател, философ, социолог и футуролог Алвин Тофлър почина на 87-годишна възраст в дома си в Лос Анджелис, Калифорния. Тофлър е един от авторите на концепцията за „свръхиндустриалната цивилизация

За кончината му съобщи консултантската компания Toffler Associates.

Алвин Тофлър, един от най-уважаваните съвременни футуролози и автор на идеи, повлияли на правителствени ръководители и водещи бизнеслидери, почина в понеделник, 27 юни”, се казва в съобщение на компанията.

След като завършва университета в щата Ню Йорк бъдещият футуролог пет години работи като репортер и редактор в различни вестници. Натрупаният опит му помага в написването на книгата „Шокът на бъдещето” (Future Shock, 1970), която се превръща в световен бестселър и полага основите на блестящата му кариера.

Произведението е издавано в милионни тиражи и е преведено на десетки езици. Авторът развива концепцията за следващия етап от развитието на човечеството, очевидни признаци за който може да се наблюдават в наше време. Става дума за постиндустриалната фаза, която се отличава с невиждано преливане и взаимно проникване на науката, финансовия капитал и комуникациите. Тази сплав предизвиква резки и стремителни преобразувания, водещи до създаването на общество от нов тип.

Смята се, че Тофлър удивително точно прогнозира всички последствия от тези трансформации за структурата на държавното управление, икономиката и семейството. Футурологът точно е предвидил появата на интернет, персоналните компютри, кабелната телевизия и даже клонирането.

Тофлър развива идеите си в редица книги. Най-популярните са „Трета вълна” (Third Wave, 1980) и „Метаморфози на властта” (Powershift, 1990).

- реклама -