Гълъбов

Почина актьорът Никола Гълъбов

Почина актьорът Никола Гълъбов, съобщават от Театър „Българска армия“.

Никола Гълъбов е един от последните от плеядата артисти, съзидатели на Военния театър в годините на неговото зараждане, израстване и слава. Творческият му път е свързан със звездни имена на режисьори от театъра като Леон Даниел, Асен Шопов, Крикор Азарян, Елка Михайлова, припомнят колегите на Никола Гълъбов.

По думите им за него действително може да се каже, че е служил цял живот на един театър. Започва кариерата си в Театър „Българска армия“ през 1959 г., член е на трупата над 50 години, в които създава впечатляващи роли като Хенрих Голдринг в „И сам войнът е войн“ от Ю. Шумхин и Р. Татаев, постановка на Кънчо Илиев, Платонов в „Океан“ от Александър Щейн на Леон Даниел, поп Алигорко във „Време разделно“ от Антон Дончев и Горан в „Знамето“ от Руси Божанов на Асен Шопов, Кесякът в „От земята до небето“ от Никола Русев на Крикор Азарян.

Никола Гълъбов игра на сцената на Театър „Българска армия“ до последно в ролята на поп Найко от „Кръщене“ на Камен Донев, а след това се въплъти в Хаджи Захари от „Железният светилник“ на Асен Шопов. Той спечели както публиката, така и любовта и уважението на младите си колеги. Те видяха в него прецизен, дисциплиниран и отговорен актьор, но опознаха и вечния шегаджия, чиято добродушна усмивка не слиза от благото му лице, припомнят от театъра.

Поклонението е на 3 септември /събота/ от 13.30 ч. в храма „Св. Седмочисленици“.

- реклама -