Почина дизайнерът на сценичните костюми на Дейвид Бауи

На 76-годишна възраст почина японският дизайнер Кансай Ямамото, съобщи телевизия NHK. Ямамото е известен като създател на сценичните костюми на Дейвид Бауи и като организатор на мащабни развлекателни събития.

Телевизията посочва, че в последните месеци Ямамото се е борил с остра форма на левкемия.

Кансай Ямамото е роден през февруари 1944 г. Завършва университета Нипон и изучава мода в няколко дизайнерски ателиета.

Кариерата му на моделиер преживява своя разцвет през 70-те и 80-те години на миналия век. Ямамото работи с изпълнители като Елтън Джон и Стиви Уондър, освен това създава футуристични модели за сценичните изпълнения на Дейвид Бауи. Негови колекции участват на модните дефилета в Лондон, Париж и Ню Йорк.

В началото на 90-те години Ямамото става продуцент и започва да организира големи развлекателни събития. В неговите шоупрограми се съчетават музика, танци, акробатика, елементи от японската култура.

Той успява да се изяви и в областта на промишления дизайн, като през 2010 г. разработва външната концепция на скоростния влак „Скайлайнер”, който се движи между Токио и летище Нарита. През последните години си сътрудничи с „Louis Vuitton” при създаването на колекции със сюжети от японското изкуство и театър кабуки.

- реклама -