Почетоха паметта на Наим Сюлейманоглу в Истанбул година след смъртта му

На първата годишнина от кончината на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу много негови приятели, колеги, близки се събраха да почетат паметта му. Това се случи на гроба на щангиста в парка Едирнекапъ в Истанбул, където се погребват геройски загиналите.

На гроба на Наим Сюлейманоглу е поставена голяма мраморна плоча, украсена с герба на Турция, предава БТА. Надгробният паметник е изработен от турското спортно министерство.

Прочетена бе заупокойна молитва за щангиста, положени бяха венци и цветя от името на изселническото дружество, общината на Авджълар и други институции. Сред присъстващите бяха много приятели на Наим Сюлейманоглу, сред които и щангистът Халил Мутлу.

Възпоменателната церемония се организира по инициатива на Дружеството на балканските турци в Авджълар с председател Ефраим Камбероглу. Дружеството осигури превоза за извозване на желаещите да участват във възпоменанието.

Самият Камбероглу е бивш борец. Той е шампион по свободна борба, спечелил медали и за България, и за Турция.

На почетно табло в клуба на Дружеството наред с известни личности от средата на българските турци се намира и голяма снимка на легендарния Сюлейманоглу, обградена с траурна лента. Поместени са данни за живота и рекордите му в тежката атлетика.

Трикратният олимпийски шампион Наим Сюлейманоглу, който е роден в България, но избяга в Турция, почина на 50-годишна възраст преди 12 месеца в болница след трансплантация.

Наим Сюлейманоглу бе изпратен във вечния му път с почести като национален герой на Турция.