Почетният консул на България в Рабат: Трябва да се открие директна самолетна връзка между България и Мароко за развитие на туризма между двете страни

Българският бизнес има традиции в Мароко в сферата на строителството, каза почетният консул на Кралство Мароко в България Светослав Глосов пред журналисти в мароканската столица Рабат при пристигането на министър-председателя Бойко Борисов, където премиерът е на официално двудневно посещение. От Рабат предава нашия специален пратеник Поли Тотева.

Шефът на АПИ инж. Светослав Глосов е част от делегацията, тъй като е почетен консул на България в Мароко.

Според него българският бизнес има традиции в областта на строителството, но за съжаление през последните 30 години наши фирми от бранша нямали представителство на мароканския пазар. По думите му много наши специалисти работят в марокански фирми.

„Мароко почти няма интерес за инвестиции у нас, но за сметка на това туризмът може да се развива много. Очакваме да се засили сътрудничеството между двете страни. Туризмът е номер едно затова трябва да се открие и пряка самолетна връзка между България и Мароко, което ще спомогне за развитието му“, обясни той.

В Казабланка представители на български фирми проведоха бизнес форум, на който участваха и над 100 марокански предприемачи. Интересите на нашите бизнесмени са в областта на строителството на пътища хранително-вкусовата промишленост и IT сектора.

Страната ни полага усилия да се завърне в икономиката на Мароко, където преди 40 години присъствието ни е било осезателно.

Екатерина Захариева и Муния Бусета се договориха да засилят практическото сътрудничество между България и Мароко

По-практични двустранни отношения, стимулиране на бизнеса и туристическия обмен между България и Мароко – за това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и Муния Бусета, държавен секретар в Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Кралство Мароко.

Захариева е в Рабат в рамките на делегацията на министър-председателя Бойко Борисов.

“Данните за туристическия поток са незадоволителни, а имаме толкова много общи неща – култура, обичаи, които свързват нашите сънародници. Отчитаме двойно увеличение на туристите след директните чартъри през лятото, но очакванията ни са за още по-отчетлив ръст – заяви министър Захариева. – Стокообменът също е малък. На Балканите живеят близо 20 милиона души, до които може да достигнете чрез България.”

Положителен фактор за увеличаване на туристопотока е фактът, че през 2005 г. Мароко отмени едностранно краткосрочните визи за българи. През 2017 г. около 1500 марокански граждани са посетили България с цел туризъм. Същата година едва 650 български граждани са посетили Мароко.

Стокообменът през 2017 г. достига 202,72 млн. щатски долара.

“Предлагаме да имаме делегация от частния сектор. Ние можем да бъдем ваш хъб за Северна Африка, а вие – наш вход за региона”, заяви госпожа Бусета.

Захариева и Бусета обсъдиха редица въпроси от актуалния политически дневен ред в Арабския Магреб, Средиземноморието и района на Сахел.

Дипломатическите отношения между България и Мароко са установени през 1961 г. Стотици мароканци са завършили висше образование у нас през 80-те и 90-те години на миналия век. Някои от тях днес заемат високо позиции в стопанския и административен живот в страната.

- реклама -