почетни консули председателство страни представителства

Почетните консули ще помагат за българското председателство на ЕС

Почетните български консули на редица страни предложиха подкрепата и сътрудничеството си за българското председателство на Европейския съюз пред 2018 г.
Представители на  Асоциацията на почетните консули в България представиха основните функции и ролята на дипломатите. Общо 36 държави, които нямат посолства у нас, са организирали двустранните отношения чрез почетни консули.
Това е изключително важно, тъй като сътрудничеството през последните години се е оказало плодотворно и е донесло на България повече инвестиции, а оттам – и разкриването на нови работни места”, посочи председателят на асоциацията и почетен консул в Малта Борислав Боянов.
Според д-р Христо Илиев, на когото е поверено сътрудничеството с Мавриций, стокообменът с всички 36 страни се развива все по-успешно, като вносът от тях у нас възлиза на 2,5 млрд. лева, а износът към държавите се равнява на близо 2,2 млрд. лева. Междувременно търговското салдо расте и се очаква все по-успешна търговия. Той каза още, че особено застъпени са дейностите в областта на туризма, енергетиката и обмена на кадри, като Мавриций предлага работа на немалко български инженери, туристически специалисти, преподаватели в университети и други.
Борислав Сарандев, почетен консул на Шри Ланка, напомни, че е изключително важен въпросът за миграцията от посочените държави.
Той отбеляза, че през миналата година от България са репатрирани 82 незаконни мигранти от Шри Ланка, а от началото на тази година броят им е 42 души.
Проф. Красимир Методиев, който отговаря за двустранните отношения с Израел посочи туристическото сътрудничество. „Всяка година около 220 000 граждани на Израел посещават България, най-вече бази по Черно море като тези в Слънчев бряг и Златни пясъци. Това носи както приходи за страната, но и създава проблеми за решаване в сферата на паспортния режим, медицинските услуги и т.н.”, заяви Методиев. Той каза още, че след атентата на летището в Сарафово от 2012 г. се е задълбочило и сътрудничеството в контратероризма между двете държави.
На 27 септември ще се проведе конференция, посветената на начините, чрез които почетните консули могат да подкрепят българското председателство на ЕС.
От асоциацията изтъкнаха, че вече имат идеи за инициативи по отношение на дипломацията, бизнеса, миграцията и културата на Стария континент.

 

 

- реклама -