Герайнт Томас, Тур дьо Франс
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Победител от Тур дьо Франс въртя педалите 36 часа

Шампионът от Тур дьо Франс 2018 Герайнт Томас събра 300 хиляди паунда за Националната здравна служба на Великобритания (NHS), след като кара велосипед в дома си в продължение на 36 часа.

Уелсецът изкара три 12-часови сесии на така нареченото турбо колело в гаража на своя дом в Кардиф. Идеята на 12-часовите сесии е да се равняват на смените на медицинските лица, които са на първа линия в битката с КОВИД-19. Смените на вицешампиона в Тура от 2019-а бяха от 07:30 до 19:30.

„Последните два часа бяха най-тежките, които някога съм имал на колело. И не преувеличавам. Едва можех да седна след тях“, сподели Томас след края. Професионалното колоездене, както почти всички спортове по света, е напълно блокирано заради пандемията. И ще бъде така поне до началото на юли. Томас обаче тренира в домашни условия за самата обиколка. Тазгодишното издание на Тур дьо Франс бе преместено за края на лятото.

„Беше доста солидно натоварване, ще имам нужда от около една седмица за възстановяване. Обикновено правя 36 часа на колелото за цяла седмица интензивни тренировки. Досега не бях правил повече от три часа на турбо колело наведнъж. А то е доста по-различно от карането навън, където има гледка и спускания. На шосето съм бил максимално 8 часа и 20 минути. И то бяхме в група и имахме кафа пауза“, коментира двукратният олимпийски шампион.

- реклама -