ток

По жицата – ток от Египет идва до Европа по 310 км кабел

Египет е подписал споразумение с кипърска фирма да постави 310-километров кабел под Средиземно море. По него ще се изнася електроенергия в Европа, съобщиха от компанията.

Сделката е на стойност приблизително 2 милиарда евро.

Базираната в Никозия EuroAfrica описва сделката като „забележителна“.

„Кипър сега се превръща в главен център за пренос на електроенергия от Африка в Европа“, заяви председателят на компанията Йоанис Касулидес.

Предполага се, че проектът ще отнеме 36 месеца за изпълнение от началото на строителството, като най-ниската точка, през която ще мине кабелът, е 3 000 метра под морското равнище.

Във Фаза 1 междусистемният електропровод ще е с капацитет от 1000 MW, което може да бъде подобрено до 2000 MW на по-късен етап.

„Националната електрическа мрежа на Египет ще бъде свързана с европейската електроенергийна система чрез Кипър и ще допринесе за енергийната сигурност,“ каза Касулидес.

След кризите в Крим и Източна Украйна ЕС се стреми да разработи алтернативни източници на енергия, за да намали зависимостта си от вноса на газ от Русия.

През септември Египет подписа споразумение с Кипър за изграждане на подводен тръбопровод, който да изпомпва кипърския офшорен газ за Египет за преработка за износ в Европа.

Плановете доведоха до по-близки източносредиземноморски връзки, като Кипър, Египет, Гърция и Израел провеждат редовни срещи на високо равнище.

- реклама -