Франция Париж анетнат задържани Ислямска държава

По заповед на Ислямска държава: Задържаните във Франция проговарят

Осуетени атентати

Задържаните петима души в Марсилия и Страсбург, са получавали заповеди от член на групировката „Ислямска държава“. Това предадоха световните агенции. Те се позовават на прокурора на френската столица, отговарящ за случаи, свързани с тероризъм, Франсоа Моленс. Петимата бяха задържани по подозрения, че са имали намерение на 1 декември да извършат атентат в Париж или района.
Задържаните са се врекли във вярност на ИД, отбеляза Моленс. Той каза, че човекът, давал им заповеди, се намира в зона под контрола на джихадистите в Ирак или Сирия. Нарежданията са били получавани чрез приложения за криптирана комуникация. Сред инструкциите имало такива да се купят оръжия.
Петимата заподозрени бяха задържани в Страсбург и в Марсилия в неделя. Все още не са им предявени обвинения. Властите за борба с тероризма оставиха задържаните в ареста след изтичането на максималния период на задържане без официално повдигнати обвинения.

Мишените

При обиска на жилища, свързани с задържаните, са открити пистолети, пълнители, автомат, автоматичен пистолет и боеприпаси за тях. В компютрите, иззети от терористите, има данни, че те са набелязвали цели за атакуване.

Полицейски източници казаха, че сред вероятните мишени са били щаб-квартирата на френското контраразузнаване в парижкото предградие Льовлоа Пере, централата на френската полиция и разположената в съседство край брега на река Сена. Сред целите са били също увеселителният парк „Дисниленд„, който се намира на 32 км източно от Париж, както и прочутият булевард във френската столица „Шанз-Елизе“.
По повод на разкритията френският президент Франсоа Оланд каза, че ефикасната работа на специалните служби и на полицията е позволила да се избегне нов голям терористичен акт в страната.
Оланд допълни, че арестуваните заради планирания атентат не са единствените, задържани в последно време в страната. Той съобщи, че от началото на месец ноември по подозрения за терористични дейности са арестувани 43 души.

- реклама -