Драконовски мерки на летище София през летния сезон

Поради настъпващия туристически сезон от началото на юни МВР предприема допълнителни мерки за сигурност в района на Летище София.

Мерките включват организация на временни полицейски контролно-пропускателни пунктове, разположени на подходите към Терминал 1 и Терминал 2.

В състава на временните КПП ще участват служители на ГД „Гранична полиция“, на дирекция “Жандармерия” към ГД “Национална полиция” и на дирекция “Сигурност” към Летище София. Ще се включват и служители от СОБТ. Ще бъдат извършвани периодични проверки на хора и моторни превозни средства, без да се нарушава или затруднява движението в посока летищните терминали. Както в предходните години, на ГКПП –Летище Бургас и ГКПП – Летище Варна, съвместно с граничните полицаи през летния сезон ще патрулират служители на дирекция „Жандармерия“, казаха от МВР и препоръчва на пътуващите да предвидят повече време за придвижване.

„Идеята на тези мерки да се отдели един по-широк периметър, в който да се правят първичните проверки на автомобилите. Мисля, че това ще ни направи доста по-сигурни”, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. В момента на софийското летище автомобилите спират на входа, който е много близо до местата, където се чекират пътниците. „Колкото и да е неудобно за гражданите мисля, че с оглед на превенцията е по-добре да ги предприемем”, каза тя и посочи, че става въпрос и за двата терминала. Бъчварова информира депутатите в парламентарната вътрешна комисия, че има анализ, че на другите най-интензивни летища в Бургас и Варна това е уредено. „Само в София не беше уредено досега, затова само в София сега го предприемаме”, заяви министър Бъчварова.  Тя заяви, че тези мерки са по нейно изрично настояване към професионалното ръководство с оглед на преосмисляне на концепцията за сигурност на летищата и в контекста на последните събития, които се случваха с атентатите в Франция и Белгия.

- реклама -