По Великден в България се изяждат около 30 млн. яйца

На Великден българите изяждаме между 28 и 30 млн. яйца. Това обяви пред „Фокус“ Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.

По думите му покрай празниците не се наблюдава голям ръст на цените на яйцата, заради силната конкуренция между производителите.

Всеки един от тези производители, ако получи 1 ст. печалба, това за него е голямо постижение. Докато при търговците, ако нямат повече от 5 ст., те не го броят за приход. Великден е един ден – тогава консумираме между 28 млн. и 30 млн. яйца. Така че и да са евтини, и да са скъпи, всеки ще прежали парите, но скок в цените не се наблюдава вече втора година“, заяви Белоречков.

Освен по маркировката, старите яйца си личат по това, че имат голяма „въздушна камера“, която понякога се пълни с вода или с боя. „Така яйцата стават непривлекателни, след като се обелят. Освен това се чупят и лесно“, разказва той.

Димитър Белоречков разкри, че обикновено по-малките яйца са по-добри, защото черупката им е по-здрава.

„При много големите яйца има проблеми с тях. Другото е, ако са продълговати – т.нар. яйцевидна форма или съвсем кръгли, те са по-здрави.“

- реклама -