Тези пътни знаци в Исландия вече няма да се свалят само с обикновени инструменти
Необичайните пътни знаци в Исландия привличат специфичен тип туристи

По-тежки пътни знаци в Исландия заради крадци

Пътни знаци от ново поколение ще се появят в Исландия, съобщи самият им автор.  Причината е прозаична – твърде много от тях се крадат. Според Виктор Арнар Инголфсон, известен автор на криминални романи и член на борда на директорите на местната пътна служба, знаците ще са осезаемо по-тежки и ще се закрепят с болтове, които „не се развиват с нормален комплект инструменти за автомобил“.

Инголфсон обясни, че най-популярни са пиктограмите, които често са в комплект със знак с удивителна. Според писателя причината е, че в повечето други страни въобще не можеш да видиш подобни знаци. „При нас е така. В английския можеш просто да напишеш „брод“. Но в Исландия имаме картинка на автомобил, който минава през вода – по-лесно се разбира“, каза той.

Тези пътни знаци в Исландия вече няма да се свалят само с обикновени инструменти
Следващата мода в обзавеждането?
Туристически бум

Исландия очаква да приеме близо 1,6 милиона туристи през лятото, което е с 30 процента повече от 2015-а. Подобен бум е безпрецедентен в историята на страната, известна с вулканите, фиордите и топлите си извори.

Инголфсон обясни, че пиктограмите са улеснение за чужденците, тъй като малцина от тях разбират исландски. Той обаче добави, че има сериозна съпротива всички знаци да са на английски. „Хората защитават езика си, който е почти непроменен от времената на северните саги. А и тук не всички разбират английски“, завърши той.

- реклама -