Teacher hand is holding pen for checking student homework assignments on desk in school. Unfinished paperwork stacked in archive with color paper and binder paper clips. Education and business concept

Може ли лекар да ви даде електронно направление по телефона?

Може ли лекар да ви даде електронно направление по телефона? Хората трябва да си записват час и да посетят кабинета, поясни д-р Мирослав Спасов. Пациентите да спрат да искат електронни направления по телефона. Това призова в ефира на „Събуди се“ общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

„Хората трябва да се научат как се отива при лекар. Желателно е пациентът да си запише час. Така взаимно си ценим времето. Трябва да дойде човекът, който ще ползва здравната услуга, а не негов приятел, роднина, както често става. Може да сте решили, че имате нужда от направление за дерматолог. Като дойдете, ще ви прегледаме и може да се окаже, че сте за друг специалист.

Хиляди заболявания имат различни клинични прояви. Имахме куриозни случай. Родител дойде и поиска направление за ортопед, защото детето му си е счупило крака. Като попитах кой крак, той не успя да ми отговори”, обясни специалистът.

От години Националното сдружение на общопрактикуващите лекари повдига въпроса да се изработи единна здравна система, така че независимо коя политическа сила е на власт, хората да бъдат спокойни за своите здравни услуги, поясни лекарят.

Относно грипната епидемия, лекарят поясни, че в момента се намираме в плато. Тази година усложнения от грипа се срещат по-често при децата, коментира още докторът.

Междувременно проблемът с недостига на лекари в Северозападна България се задълбочава. Недостигът на лични лекари е все по-голям проблем за хората в Северозападна България. Средно по 10 пациента на час минават през кабинетите на личните лекари. Пациенти споделят, че търсят лекарска помощ само в краен случай заради големите опашки. В област Враца за над 150 000 души се грижат 92 лекарски практики. Освен това, здравните служби в района са в окаяно състояние.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено