коронавирус

По-строги мерки влизат в сила от днес, вижте къде

От 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч. Новите мерки влизат в сила в още няколко области.

В столицата се преустановява присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март.

Обмисля се затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.

Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планирани за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

По последни данни София премина прагът от 500 заболели на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години.

Чувствително се увеличава и натискът към здравната система – за 14 дни общият брой на хоспитализираните нарасна с 645 души. С 30% се увеличават позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус.

По данни на Столичната здравна инспекция общият брой на ваксинираните граждани на територията на Столична община е над 86 хил. В последната седмица екипите на СДВР са проверили 298 търговски обекта. Над 1400 проверки са направени от екипите на Столичен инспекторат в търговските центрове, както за носене на маски, така и за надопускане на струпване на по-голям брой посетители. 1912 са проверките за спазване на карантината.

На територията на София област считано от 00:00 часа на 12 март до 00:00 часа на 26 март се въвежда задължително изискване за носене на защитни маски за лице на пазари и тържища. Въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V до ХІІ клас от образователните институции в Софийска област.

Засилва се контролът при провеждане на културно – масови мероприятия, като организаторите са отговорни за спазване на противоепидемичните мерки, след съгласуване с РЗИ-Софийска област. Лечебните заведения за болнична помощ да са в готовност при достигане на заболяемост над 500 на 100 000, за преустановяване на плановата оперативна дейност и разкриване на допълнителни легла за COVID-19.

В страната

Учениците от 5 до 12 клас в Плевен и Варна ще минат на онлайн обучение от понеделник – 15 март.

В Благоевград, Бургас и Ямбол мерките вече са в сила. Във Велико Търново временно се забранява провеждането на фестивали и празници, както и функционирането на пазари и тържища с оглед ограничаването на струпването на много хора на едно място.

В Добрич от понеделник учениците от 5 до 12 клас преминават на дистанционно обучение от понеделник. Заедно с това се преустановяват всички групови извънкласни дейности и занимания по интереси, включително екскурзиите. Само учениците от първи до четвърти клас остават с присъствено обучение и имат възможност да посещават занималня.

20 учители и 9 ученици са заболели за последните 10 дни от COVID-19. Под карантина са 300 души, основно ученици, преподаватели и персонал от детски и учебни заведения. В изолация са още служителите на социалния патронаж в Тервел, 10 души от съдебната система, полицаи и пет медицински лица.

Забраняват се свижданията и посещенията в лечебните заведения. На този етап няма да се преустановяват плановите операции в болниците в Добрич и Балчик, където има разкрити COVID отделения, но обстановката ще се следи непрекъснато и ако се наложи, ще бъдат спрени.

На 12 март в полунощ влизат в сила по-строги мерки и за всички граждани на областта – маските са задължителни вече и при посещения на пазари и тържища на открито.

Учениците от 5 до 12 клас в цялата Смолянска област от 12 март минават също на онлайн обучение.

В община Златоград се въвеждат още по-строги мерки.

На обучение в електронна среда преминават всички ученици от първи до 12 клас. Детските градини няма да се затварят, но се препоръчва на родителите да не водят децата си там. Спират се плановите операции и плановия прием в местната болница. Въвежда се специален коридор за пациенти със симптоми на COVID-19. В областта се въвеждат рестрикции, но няма да се ограничава работното време на заведенията. А кметовете по места трябва да ограничат масовите мероприятия, в това число събирането на много хора на предизборни събрания.

- реклама -