мерки, Софийска област, коронавирус, локдаун, тъмночервена зона

По-строги COVID мерки в София-Област и Кюстендил, в столицата – не

Затягат мерките в Софийска област от утре. Решението беше взето на заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса. В столицата засега отлагат ограничителните мерки.

Новите ограничения в Област София влизат в сила от 12 до 24 октомври. С тях се преустановяват провежданията на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.

Забранява се провежданията на масови спортни събития на закрито, а на открито същите се провеждат без публика с изключение на включените в годишния държавен спортен календар.

Посещенията на кина, театри и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най- малко 1 ,5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.

Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски и административни обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Спира се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и други школи.

Затварят детските центрове, клубовете и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Събирания от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) се провеждат в присъствие на максимум 15 човека.

За учениците от Софийска област се въвежда ротационен принцип на обучение. За периода от 12 до 17 октомври – класовете 1, 2, 3, 4, 7, 8 и 12 клас, ще се обучават присъствено, а класовете 5, 6, 9, 10 и 11 клас преминават в Обучение от разстояние в електронна среда.

За периода от 18 до 24 октомври – класовете 1, 2, 3, 4, 5, 7 и 10 клас ще се обучават присъствено, а класовете 6, 8, 9, 11 и 12 клас преминават в Обучение от разстояние в електронна среда.

Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемични мерки.

Площадки за игра и паркове са отворени при специален режим на посещение – спазване на дистанция и избягване на струпване на хора.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от Софийска област.

Спират се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки, и др.).

Забраняват се и посещенията/свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).

Няма да затягат мерките в София, засега

За момента не се предвижда затягане на мерките срещу разпространението на Covid-19 в София, реши столичният оперативен щаб. От вчера София попада в тъмночервената зона на разпространение на вируса. Заболяемостта в столицата е 508 на 100 000 души.

Детските градини и училищата в София няма да бъдат затваряни – това е предложението на софийския оперативен щаб, което ще бъде изпратето до министъра на здравеопазването и областния щаб, които има правомощия да въвеждат мерки на територията на общината, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4% от всички, а в детските градини процентът е малко над 1% с 23 групи под карантина. Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа – с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия“, аргументира се кметът в пост в Фейсбук.

По-строги мерки ще има обаче и в Кюстендил

Въвеждат се по-строги мерки в Кюстендил, след като областта попадна в тъмночервената COVID зона. Това стана ясно на брифинг на Областния кризисен щаб, информира „Фокус“.

Вече са надминати 500 на 100 000 души заразени с коронавирус в района. Това налага учениците да преминат на обучение на ротационен принцип, съгласно графика на Регионално управление на образованието.

Отворени остават детските градини и яслите. Преустановяват се груповите туристически пътувания, както и посещенията в болници и специализирани социални институции.

Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, детски центрове и т.н, преустановява се провеждането на събития от частен характер – сватби, кръщенета и др.

Спира се и провеждането на конгресни и конферентни мероприятия, семинари и обучения. Ще пострадат и масовите мероприятия. Преустановяват се музикални фестивали, събори и селищни празници.

Няма да може да се провеждат и масови спортни събития на закрито, а включените в годишния спортен календар събития ще бъдат без публика.

Затварят се за посещение фитнес зали, спортни зали, клубове, басейни и т.н. Посещението на културните центрове – кина и театри ще бъдат до 30 % от капацитета, музеите и галериите ще се затворят.

Всички управители на търговски обекти не трябва да допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

На пазари, тържища и базари трябва да се организира еднопосочно движение. Новите ограничения ще действат до 10 ноември, а на 1 ноември ще се направи преглед на изпълнението им.

В зависимост от тенденциите в областта може да се върви към тяхното затягане или облекчаване.

- реклама -