По-скъпо и по-малко винено грозде тази година. Лозята са под стрес заради ранната вегетация и настъпващата суша.
По-скъпо и по-малко винено грозде
прогнозират производители. Шарена е картината в страната по отношение на винените лозя. На места все още има валежи, в други райони сушата вече владее насажденията.
“Година е доста динамична от гледна точка на метеорологични условия. Започнахме с една слаба зима, почти без никакви валежи, нямаше влагозапасеност в почвата.
Пролетта беше с изключително
много проливни дъждове, на места примесена в градушки, а сега в момента имаме една огромна суша, която не знаем с какво да я преборим”, обясни пред Агри.БГ Атанас Василев, председател на Национално сдружение на българските лозари (НСБЛ).
По думите му лозите са под стрес
и поради факта, че през тази година заради времето самата вегетация се е изместила с три седмици напред и процесите трябва да се случват много по-бързо от нормалното.
“За същото време лозата трябва да
извърши много повече функции и да изхрани плода, защото температурите са такива. Лозата е под стрес и когато няма влага в почвата и няма минерали,
които да се наливат в гроздето,
количеството му ще е много по-малко”, допълни още Атанас Василев.
Според него през настоящата година промени се налагат и във водената растителна защита в лозята.
“Ние сме свидетели на много болести, които преди 5-6 години ги нямахме, сега има нападения на различни насекоми. На много хора се налага да пръскат с инсектициди, което не е най-добрата борба.
В лозята започнеш ли да използваш
инсектициди, убиваш както вредните насекоми, така убиваш и полезните насекоми, които помагат за опрашването”, допълни още лозарят.
По думите му решение в много отношения е осигуряването на напояване на лозовите масиви. Проблемът обаче идва с липсата на достатъчно вода, на която да могат да разчитат земеделците. Поради тази причина и
секторът трудно може да се бори
с конкуренцията на пазара, смята още председателят на НСБЛ.
“Със сигурност тази година ще по-слаба и то по ред причини. Първо, имаше на определени места слани, после имаше градушки. Фактор е и засушаването в момента.
Аз очаквам доста по-ниски добиви
и по-висока цена на килограм грозде. Но тъй като е много рано и докато реколтата не мине през кантара, не е сигурно”, допълни още Атанас Василев.