винетки

По-скъпите винетки пълнят хазната

Малко над 200 милиона лева е събрала държавата от продажбата на винетни стикери за първото тримесечие на 2016 г. Това става ясно от писмения отговор на регионалния министър Лиляна Павлова до депутат.

Сумата е с 60 млн. лв. повече спрямо 2015 година. Това се дължи на сериозното поскъпване на годишната винетка, която до миналата година беше 67 лв., а от 2016 г. скочи на 97 лв.

Продадените за първите три месеца на годината винетни стикери са 2 176 482, което прави с 45 000 повече от 2015 година. Единствено при годишните винетки се забелязва спад на продажбите – те са по-малко с 10 000 спрямо миналата година.

Лиляна Павлова отбелязва, че събраните повече приходи от винетни стикери е позволило на правителството да отпусне допълнително средства за реконструкция на пътища в Северозападна България.

Преди дни ще стане ясно, дали ВАС ще отмени увеличаването на винетките. Миналата седмица и Върховната административна прокуратура обяви, че поскъпването на стикерите е незаконосъобразно. От Агенция “Пътна инфраструктура” обаче твърдят, че са били спазени всички нормативни изисквания по предвижване на решението за новите цени на винетките.

- реклама -