„По-скъпа бира в пикови часове“: Защо ресторанти и онлайн търговци вдигат цените?
Независимо дали става въпрос за полет в петък вечерта,
хотел по време на празниците или пътуване с такси в проливен дъжд,
всички сме били опарени от по-високи от нормалните цени поради прекомерното търсене.
Повишаването на цените, когато бизнесът е най-натоварен, е норма в туристическата индустрия,
например.
Сега потребителите започват да виждат този „скок на цените“ в повече сектори, пише BBC.
В Обединеното кралство Stonegate Group, която притежава национална верига пъбове и барове Slug & Lettuce, обяви, че ще увеличи цената на бирата в пиковите часове.
Тенденцията се разпространява. Проучване от октомври сред повече от 2000 потребители в Обединеното кралство от Barclays показа, че 47% от британците са забелязали примери за скок на цените, като 32% са забелязали увеличение на цените на храната и напитките в кръчмите и баровете по време на пиковите часове.
Концепцията за динамично ценообразуване е проста – и лесна за прилагане от бизнеса.
Скокът на цените е пряко свързан с увеличаването на търсенето. В периоди на високо търсене дефицитните стоки са по-ценни и компаниите могат да увеличат цените си“, казва Арнд Вомберг, професор по дигитален маркетинг и маркетингова трансформация в Бизнес университета в Манхайм Училище, Германия.
Може би най-известният пример за това е в компаниите за споделени превози, включително Uber и Lyft, които прилагат по-високи цени от години,
за да таксуват пътниците, когато търсенето на автомобили скочи спрямо броя на наличните шофьори.
Въпреки това, въпреки че тези компании са станали синоним на концепцията за високи цени,
това не е ново – авиокомпаниите прилагат този бизнес модел от 80-те години на миналия век,
а сайтове като TripAdvisor, Skyscanner и Airbnb също го възприеха напоследък.
Извън пътуванията, онлайн магазините все повече използват това динамично ценообразуване, казва Вомберг.
Само на Amazon.com се случват милиони промени в цените в рамките на един ден,
съответстващи на промяна на цената приблизително на всеки десет минути за всеки продукт.“
Той добавя, че промените в цените не само се случват често, но могат да бъдат и значителни.
Той цитира проучване от 2016 г.,
което показва, че цената на фотоапарат Nikon в Amazon се е променила за часове от 700 евро на 1687 евро – разлика от 987 евро, или 240%.
Въпреки че потребителите не винаги могат да възприемат тези вариации в цената,
Вомберг казва, че динамичното ценообразуване, базирано на времето,
вероятно ще се превърне в конкурентен стандарт поне на онлайн пазарите.
Той отдава това до голяма степен на разработването на алгоритми,
които естествено вграждат подхода в бизнес модели.
„Инструментите с активиран изкуствен интелект могат да разчитат на нивата на вътрешните запаси или да извличат оптимални цени чрез алгоритми за машинно обучение.
Те също могат да проследяват и научават отговорите на конкурентите и клиентите на промените в цените“, казва той.
Сега скок на цените се наблюдава и във физически заведения, включително барове и супермаркети.
Физическите магазини прилагат електронни етикети на рафтовете,
които позволяват корекции на цените в реално време в зависимост от времето на деня,
нивата на складовите наличности и дали артикулите за близо до крайната дата на годност“, казва базираният в Обединеното кралство Сарвар Каваджа, председател на Oxford Education Group.
Той казва, че тази технология вероятно ще накара цените в баровете, които използват тези техники, да се повишат по време на бързата вечеря, почивните дни или празниците, или супермаркетите да коригират цените през целия ден или седмица, в зависимост от броя на купувачите.
Настоящият икономически климат също води до необходимостта от тези технологии за ценообразуване. Докато създаването на конкурентни цени винаги е от ключово значение за стабилни маржове на печалба, Каваджа казва, че динамичното ценообразуване позволява на бизнеса да оптимизира ценообразуването си в зависимост от финансовото състояние на тяхната клиентска база.
„Предприятията могат да предложат отстъпки по време на спад, като рекламират сделки за „разбиване на инфлацията“, като същевременно повишават цените в по-добри райони“, казва той.
Промените обаче може да не се харесат на потребителите. Например онлайн реакцията към съобщението за Slug & Lettuce беше бърза.
Динамичното и високо ценообразуване вероятно ще се разшири до повече индустрии и повече компании в дългосрочен план, но това, че даден продукт може да е популярен, не означава, че клиентите са готови да си затварят очите, за да бъдат таксувани повече“, казва Каваджа.
Той добавя, че високото ценообразуване може да накара клиентите да загубят вяра в дадена компания, ако смятат, че са надценени. „Вероятно ще видим някои случаи отхвърляне. Динамичното ценообразуване на бира може да подкопае лоялните клиенти.“