По-скъп газ след дни! КЕВР обсъжда по висока цена за ноември

По-скъп газ след дни! Комисията за енергийно и водно регулиране обсъжда по-висока цена на синьото гориво за ноември. Преди две седмици от „Булгаргаз“ внесоха и предложението си за

цена на природния газ за ноември в размер на 67,27 лева за мегаватчас (MWh)

– без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Цените, на които се търгуват количествата за доставка през ноември на нидерландския газов хъб TTF, се повишиха до 49 евро за мегаватчас или с над 25 процента за една седмица, изтъкват от обществения доставчик. Според „Булгаргаз“ това се дължи на няколко фактора, сред които са ситуацията в Израел, заплахите за стачки сред част от служителите в сектора на втечнения природен газ в Австралия и установения теч в Балтийския газопровод, обслужващ скандинавските страни.

„Булгаргаз“ прогнозира с над 50 процента по-скъп природен газ през декември спрямо октомври.

Прогнозната цена на природния газ за декември е 92,19 лева за мегаватчас

(MWh) – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от  държавното дружество. От там уточниха, че цената е изчислена съобразно котировките на газов хъб TTF към 16 октомври. Изчислената стойност е с 10 процента по-ниска от прогнозните цени на европейските газови хъбове за декември.

В началото на този месец КЕВР утвърди

цена на природния газ октомври в размер на 60,41 лева/MWh,

без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Според председателя на КЕВР доц. Иван Иванов благоприятната цена на газа октомври се дължи на рекордната запълняемост на газовото хранилище в Чирен и на европейските хранилища-– съответно 96,22%, и 95,19%, както и на много добрата цена, постигната от „Булгаргаз“ след преговори с единия от доставчиците.

 

- реклама -