По предложение на МС: книжка ще се взема и на 17 години

Радикални промени за шофьорите предлага кабинета. С тях книжка ще се взема вече при навършени 17 г.

В градовете пък ще има зони с ограничение на скоростта до 30 км/ч. Скоростта по  магистралите и скоростните пътища се намалява.

 Зони с ограничение на скоростта до 30 км/ч се предлага да бъдат въведени в населените места, там където има концентрация на катастрофи.

Основното предимство на зоните е,

че се намалява значително рискът от катастрофи с летален край,

обясни зам.-директорът на ГДНП старши комисар Калоян Милтенов. Той посочи, че при движение с 50 км/ч спирачният път на автомобил е 40 метра, а при 30 км/ч е 18 метра. Местата и размерите на тези зони ще бъдат определяни от собствениците на пътищата. На входа им ще бъдат поставяни изкуствени неравности или други подобни средства за намаляване на скоростта. Той допълни, че ограничението в зоните ще важи за всички превозни средства.

Милтенов добави, че ще започне да се контролира и средна скорост по пътищата. Ще бъдат избирани отсечки с еднакво ограничение на скоростта,

в чиито начало и край ще бъдат поставяни камери,

отчитащи средната скорост на автомобилите. Той поясни, че за целта ще бъде използвана електронната система на Агенция „Пътна инфраструктура. Проследяването на средната скорост позволява прилагането на контрол в по-дълги участъци, за разлика

от осъществяването на такъв в определени точки,

преди и след които шофьорите превишават позволената скорост, каза Милтенов.

Законопроектът предлага също 17-годишните вече да имат право да управляват автомобил, но единствено с придружител.

Това предложение

цели да се изградят навици у младите шофьори

за безопасно управление на кола, под надзора на водач с опит, каза старши комисар Калоян Милтенов. В законопроекта пише, че придружителят трябва да бъде лице, което да се вози като пътник на предна седалка в колата, да е навършило 25-годишна възраст. Да притежава шофьорска книжка над пет години. И да не е шофирало с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила и употребявало наркотици. Също така придружителят трябва да не е бил лишаван от правото си да шофира за последните две години.

 

- реклама -