По очите ще ги познаете – кои са най-интелигентните хора

Хората с по-големи зеници са по-интелигентни, а разликата се вижда и с просто око. По-големите зеници са свързани със способността да се решават проблеми, да се мисли логично и да се идентифицират модели в определена съвкупност от информация. Това е така наречената флуидна интелигентност. Тези хора имат по-голям капацитет на работната памет, твърдят учени.

Зеницата се разширява при промяна в светлината. Но психолозите са открили, че тя реагира и на мозъчната активност. Колкото по-бърз е мозъкът, толкова повече се разширяват зениците.

Още през 60-те години се появяват научни изследвания, според които при задача за запаметяване, размерът на зениците точно проследява промените в натоварването на паметта. Те се разширяват с всеки нов елемент, съхраняван в паметта, и се свиват след припомнянето на всеки елемент впоследствие.

В изследването си учените са измерили базовия размер на зеницата на 40 души.

Като коефициент на интелигентност половината са били в горната четвъртина от общото разпределение, а другата половина – в долната четвъртина. Изходният размер на зеницата се измерва, когато човек седи спокойно, без да прави нищо нетипично за него.

“Показахме, че съществуват големи разлки в размера на зениците, дори видими с невъоръжено око, между хората с високи и ниски когнитивна способности, ангажирани с познавателна задача, и тези разлики не могат да бъдат обяснени с разликите в умственото усилие”, пишат авторите.

- реклама -