По нов маршрут през България: Втори кораб с украинско зърно достигна Босфора

По нов маршрут през България: Втори кораб с украинско зърно достигна Босфора.

Втори кораб, натоварен с украинско зърно, достигна Турция през Черно море в неделя, според сайтове за наблюдение на морския трафик, въпреки руските заплахи да атакува лодки, пътуващи към или от нейния съсед и враг.

По нов маршрут през България: Втори кораб с украинско зърно достигна Босфора

Плаващият под флага на Палау кораб за насипни товари Аройат – натоварен със 17 600 тона зърно – напусна пристанищния град Черноморск в петък в посока Египет.

По нов маршрут през България: Втори кораб с украинско зърно достигна Босфора

Украйна тества нов морски маршрут, който избягва използването на международни води и следва тези, контролирани от членовете на НАТО България и Румъния, след оттеглянето на Русия от подкрепеното от ООН и Турция споразумение за износ на зърно.

Според уебсайта Marine Traffic and Vessel Finder Аройат е бил на южния изход на Босфора в 03:00 GMT в неделя.

Той ще се насочи към пролива Дарданели, за да стигне до Средиземно море.

Първият кораб, натоварен с 3000 тона пшеница и плаващ под флага на Палау, напусна Черноморск без инцидент във вторник и пристигна в Истанбул в четвъртък.

Русия и Украйна са две големи селскостопански сили, чиито доставки са от решаващо значение за глобалната продоволствена сигурност.

Нахлуването на Москва в нейния съсед през февруари миналата година – и последвалите международни санкции – дестабилизираха световните доставки и пазари.

Украинските сили имат за цел да подкопаят военния контрол на Москва над Черно море, включително атаки срещу анексирания от Русия Крим.

- реклама -