Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен бе избрана от Европейския парламент за председател на ЕК – ВИДЕО

Европейският парламент одобри кандидатурата Урсула фон дер Лайен и така тя бе избрана за първата жена, която ще стане председател на ЕК. Комисията играе ролята на правителство на ЕС, което означава, че германката де факто ще бъде премиер на евросъюза,

Кандидатурата й бе гласувана тази вечер на заседанието на парламента в Страсбург. Фон дер Лайен получи 383 гласа.

Според процедурата одобрението става само с абсолютно мнозинство – 50% +1 или иначе казано 374 гласа.

Голямата подкрепа дойде от групата на социалистите и демократите

Урсула фон дер Лайен

За никой не бе изненадващо, че ЕНП, които издигнаха Урсула фон дер Лайен гласуваха за нея. След днешното изслушване мнозинството от членовете на S&D също приеха, че ще подкрепят кандидатурата.

„Бяхме много скептични, когато кандидатът дойде в нашата група миналата седмица, но през последните дни трябваше да признаем, че тя прие основните изисквания на нашата група, с конкретни предложения за законодателство. Тя признава спешната необходимост да се изправи срещу климатичната криза с климатичен закон и въглероден данък. Обеща и минимална работна заплата и европейска схема за презастраховане при безработица, справедливо данъчно облагане на големите технологични корпорации, гъвкавост в Пакта за стабилност и растеж и да включи целите на устойчивото развитие на ООН в европейския семестър, като спазва нашия призив за устойчивост и социална справедливост“, посочи лидерът на S&D Ираче Гарсия.

Урсула фон дер Лайен ще замени на поста сегашния председател на ЕК Жан – Клод Юнкер. Срещу кандидатурата й тази вечер са гласували 327 евродепутати, 22-ма са се въздържали, а един глас е бил недействителен от общо 733 подадени бюлетини.


В първите си думи пред ЕП Урсула фон дер Лайен призова за обединение и работа в дух на съзидание. Очаква се тя да назначи за свои първи заместници неуспелите предварителни кандидати за председател на ЕК Франс Тимерманс (социалисти) и Маргрете Вестагер (либерали).

По-рано днес Фон дер Лайен заяви, че половината еврокомисари в следващата ЕК ще бъдат жени и ще отхвърля предложенията на държавите, ако това условие не се покрива.

- реклама -