Меркел

По-малко от половината германци подкрепят Меркел за нов мандат

По-малко от половината германци – 44% – смятат, че четвърти мандат на Ангела Меркел като канцлер ще бъде успешен. Това показват резултатите от допитване на социологическата служба Емнид ( Emnid), публикувани днес във вестниците на медийната група „Функе“.

Въпреки спадналата популярност на Меркел, подкрепата на канцлерката продължава да е по-висока отколкото за други представители на германската политика.

Министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер биха искали да видят на канцлерския пост 38% от анкетираните, а водачът на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) и премиер на Бавария Хорст Зеефофер – 26%.

Вицеканцлерът и министър на икономиката на ФРГ Зигмар Габриел, когото едва преди година смятаха за един от реалните кандидати за канцлер, би могъл успешно да оглави правителство според мнението на едва 16% от запитаните.

Избори 2017

Изборите за Бундестаг според резултатите, от които ще бъде определен канцлерът, ще се проведат през 2017 г. Меркел, която от 2005 г. ръководи правителствата на Германия, още не е казала дали ще се кандидатира за четвърти път.

- реклама -