отопление

Фандъкова: ГЕРБ ще поиска криминализирането на горенето на отпадъци за отопление

Народни представители от ГЕРБ ще внесат утре закон, свързан със санкции срещу горенето на отпадъци за отопление. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по повод замърсения въздух в столицата.

„В последните дни има значителни превишения, а най-големите превишенията бяха вчера вечерта. Ясно е, че не трафикът е виновен за тях, а отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъците“, категорична бе тях.

Столичният кмет отново апелира към домакинствата, които се отопляват на твърдо битово гориво да се  включат в проектите на Столична община за осигуряване на безплатна подмяна на отоплението с по-екологично.

сн. БГНЕС

„Горенето на отпадъци е също голям проблем в някои райони като „Красна поляна“. Това е голям бич за хората там, затова поисках и в последните месеци се работеше в Народното събрание да приемат инкриминирането на горенето на отпадъци, защото само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито, съставени са над 20 акта, но сами по себе си те не вършат никаква работа“, обясни Фандъкова.

По думите й искането за по-високи санкции в законодателството за горенето на отпадъците е направено съвместно с инициативния комитет в „Красна поляна“.

„За да може да има по-сериозни, по-строги санкции, така че да не може да се горят отпадъци и това да стане престъпление“, коментира още кмета на София.

- реклама -